Web archiving

Web archiving és el procés de recollir parts del World Wide Web per assegurar la preservació de la informació en un arxiu per a futurs investigadors, historiadors i públic general.[1] Els arxivers web normalment utilitzen aranyes web (web crawlers, en anglès) per automatitzar la captura a causa de l'enorme grandària i la quantitat d'informació present a la Xarxa. L'organització més gran de web archiving basada en l'ús massiu del rastreig web (web crawling) és l'Internet Archive que s'esforça a mantenir un arxiu de tota la Xarxa. L'International Web Archiving Workshop (IWAW), iniciat el 2001, va proporcionar una plataforma per compartir i intercanviar experiències i idees. La posterior fundació de l'International Internet Preservation Consortium (IIPC) l'any 2003 va facilitar en gran manera la col·laboració internacional en el desenvolupament d'estàndards i eines de codi obert per a la creació d'arxius web. Aquests esdeveniments, i la part cada cop més gran de la cultura humana creada i enregistrada a la web, es combinen per fer inevitable que cada vegada més les biblioteques i arxius hauran de fer front als reptes de l'arxiu web. Així mateix, les biblioteques nacionals, arxius nacionals i diversos consorcis d'organitzacions també estan involucrats a arxivar contingut web amb valor cultural. Igualment, hi ha disponible programari comercial i serveis d'arxiu web per a les organitzacions que necessiten arxivar el seu propi contingut web com a patrimoni corporatiu, normatiu o amb fins legals.

Els arxivers web generalment recopilen diversos tipus de contingut web, on s'inclouen pàgines web HTML, fulls d'estil, JavaScript, imatges i vídeos. Per altra banda, recullen les metadades dels recursos com, per exemple, el temps d'accés, tipus MIME i mida del contingut. Aquestes metadades són útils per establir l'autenticitat i la procedència de la col·lecció arxivada.

  1. Habibzadeh, Parham «Decay of References to Web sites in Articles Published in General Medical Journals: Mainstream vs Small Journals». Applied Clinical Informatics, Vol. 4, 2013, pàg. 455-464. DOI: http://dx.doi.org/10.4338/ACI-2013-07-RA-0055. ISSN: 1869-0327.

Developed by StudentB